15 April 2007

"Koç" gibi bir rehberiniz oldu!


Neredeyse koca bir sene oldu. Elimi sürmedim şu günlüğüme... Ara sıra niyetlenmeler, baskılar özellikle Niloş'un ısrarı ve içimdeki yazma tutkusu...; hiçbiri "doğum koçu" kadar başarılı olamadı.

Peki nedir bu "doğum koçu" ? Çok basit bir tanımlama olarak " Hamile Rehberlik Hizmetleri". Yaşamımızı " koç"lara bu kadar bağlamışken, bir de anneliğe hazırlanma sürecimizi "koç"lamak lazım.

Cenin pozisyonundan anne kucağına gelmek öyle kolay değil. 9 ay 10 günlük serüvene artık Ayşe Öner gibi doğum koçları rehberlik ediyor. Başta Gülben Ergen, Leyla Alaton gibi ünlülerimiz olmak üzere, birçok anne adayı hamilelik sürecinde rehber hizmeti alıyor. Doğum fotoğrafçıları furyasından sonra doğum koçları da hayatımıza böylece girmiş oldu.

Peki ne yapıyor bu "doğum koçu?" Kuş mu konduruyor? diyerek söze başlarsam doğum koçlarına ilişkin ne türlü hisler içinde olduğumu ortaya koyacak. O nedenle hemen Ayşe Hanım'ın web sitesinden alıntıyla kendi ağzından duyalım: "Bebeğiniz size verilen en muhteşem hediyedir ve ben 1989'dan beri bu muhteşem hediyeye en sağlıklı şartlarda kavuşabilmeniz için bilgilerimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum." İçeriğini pek bilmesem de - eminim bilimsel dayanağı olan öğretiler mutlaka vardır- eskinin anne & kayınvalide tavsiyeleri, bugün para ödemeye değer bulduğumuz rehberlik hizmetlerine dönüşüverdi. 9 aylık süreci kitaplar, hastanelerin anne & baba eğitim programlarından sonra bir de böyle rehberlik hizmeti ile desteklemek işi artık dileyen anne adaylarının hizmetinde. Parası olan, tercih eden herkes bu servisi alabilir. Günümüz anne adaylarına koca ilgisi, şefkati tam, anne & babalar çevrelerinde pervane. Ne diyelim? Şimdiki hamileler çok şanslı...

Peki "eski kadın"ların günahı neydi acaba? Değil "koç" ile çalışmak, onlar "koç gibi bir oğlan" getirmezlerse vaydı hallerine. Unutmadan bu özel doğum koçlarının söz meclisten dışarı "fırlama" versiyonlarımız için ne türlü yaratıcı öğretileri var acaba? Şu merakımı giderecek biri varsa lütfen paylaşsın.

No comments:

Post a Comment